Main Page

From :ATM Türk: Amatör Teleskop Yapımı

Revision as of 14:01, 6 January 2008; view current revision
←Older revision | Newer revision→
ATM TÜRK TÜBİTAK 10. ULUSAL GÖZLEM ŞENLİGİ’NE KATILDI!

Değerli Arkadaşlar:

10uncusu bu yıl Bursa Uludağ’da 17-19 Ağustos 2007 tarihlerinde düzenlenen TÜBİTAK Ulusal Gözlem Senliği’ne ATM Türk ekibi geçen yıl olduğu gibi yeniden katıldı!

Üyelerimizden Bursa’dan Uğur İkizler ve Senol Sanlı; İstanbul’dan Başar Titiz; ve İzmir’den Koray Taylan Davgana şenlikte katılımcılara ayna yapımını uygulamalı olarak anlattılar. Senlikte üç adet çalışma tezgahı kuruldu: 2 tezgahta ziyaretçiler istedikleri zaman ayna yontarak ayna yapmayı denediler. Uçüncüsünde ise yine Bursa'dan Deniz ve Yiğit Bağdaş arkadaşlarımız yüzeyi önceden biçimlendirilmiş bir aynayı gümüş ile kaplama konusunda bir gösteri yaptılar.

Şenlik sonuna kadar cilalamayi ve biçimlendirmeyi bitirip, aynayı gümüş ile kaplayıp, teleskop tüpünü de hazırlayarak kısa sürede bir amatör teleskobun nasil yapılabileceğini anlattılar.

Şenliğe katilan ve emeği geçen tüm arkadaşlara sonsuz teşekkürler!

Şenliğin resmi web sitesi:
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/etkinlikler/gozlem/index.htm

Şenlikte ATM Türk ekibinin çalisma görüntüleri:
http://ikizler.org/thumbnails.php?album=132

ATM Türk

ATM Türk Çalıştayı ATV Kanalında Ekranlara Çıktı!

Değerli Arkadaşlar:

13 Temmuz 2007 Cuma günü, çalıştayımızın gerçekleşmesinde en çok katkıyı yapan ve bizlere sürekli destek veren İstanbul Kültür Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı ve listemiz üyesi Prof. Dr. Dursun Koçer ile liste kurucularından Haldun Menali birlikte ATV kanalının 'Kahvaltı Haberleri' isimli sabah programına katılarak, ATM Türk çalıştayını anlattılar!

Sabah 07:40 civarında ekrana gelen ve yaklaşık 10 dakika kadar süren bölümde, çalıştaydan görüntüler de yer aldı. Amatörlerin yapabileceği teleskoplara örnek olsun diye Uğur İkizler arkadaşımıza ait 6 inçlik teleskobu da tanıtım amacıyla stüdyoya yanımızda götürdük! Artık tüm Türkiye ATM Türk’ü tanıyor :o)!

Fotoğraflar için Uğur İkizler'in sitesine bakabilirsiniz:
http://ikizler.org/displayimage.php?album=129&pos=28
http://ikizler.org/displayimage.php?album=129&pos=29

ATM/ATY ÇALISTAYI ve II. AMATÖR ASTRONOMİ SEMPOZYUMU GERÇEKLESTİ !!!
10-17 Temmuz 2007 Ataköy/İstanbul - İstanbul Kültür Üniversitesi


Değerli Gökbilimciler:

Yıllardır düşlediğimiz bir olayı ATM Türk olarak gerçekleştirmekten büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. ATM/ATY konusunda deneyimli bir amatör gökbilimcinin yurtdışından Türkiye'ye gelip, ayna/teleskop yapımıyla uğraşan amatör gökbilimcileri eğiterek, bilgi birikimini paylaştığı, ve onlara ilk elden deneyim kazandırdığı bir çalıştay (workshop) düzenlemiş bulunuyoruz!

Söz konusu çalıştay, amatör gökbilimcileri sürekli destekleyen İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dursun Koçer'in önderliğinde İKÜ bünyesinde hazırlanan bir atölyede gerçekleştirilmiştir.

5 gün süreli düzenlenen Türkiye’nin ilk ATM/ATY Çalıştayı'na eğitmen olarak, ABD'nin Connecticut eyaletindeki Astronomical Society of Greater Hartford üyesi amatör gökbilimci Richard (Dick) Parker katılmıştır.

Profesyonel olarak bir uçak motoru mühendisi olan Dick, uzun yıllardır ATM üzerine çalışıp, bu konuda kurslar ve çalıştaylar düzenlemekte, ABD'deki pekçok amatör gökbilim toplantısında (Stellafane ve benzerleri gibi) konuşmalar yapmaktadır. Her yıl Tolland, Connecticut'taki evinde düzenlediği ayna yapım kurslarının internet sitesinde Dick'in yaptığı atölye çalışmaları hakkında daha çok bilgi edinebilir ve 2007 atölyesinden fotoğrafları görebilirsiniz: http://www.mtbparker.com/MirrorWorkshop/index.html

10-14 Temmuz 2007 tarihleri arasındaki çalıştay hakkında daha çok bilgi edinmek için, lütfen aşağıdaki internet sitesini ziyaret ediniz: http://fen-edebiyat2.iku.edu.tr/aas2007/

Çalıştayı izleyen günlerde, 15-17 Temmuz 2007 tarihlerinde ikincisi düzenlenen Amatör Astronomu Sempozyumu sırasında, Ayna Yapım Atölyesi açık kalmiş ve isteyen katılımcılar ATY mekanını ziyaret ederek, bilgi almışlar, hatta ayna yontmayı ve cilalamayı kendi elleriyle denemişlerdir.

Öte yandan ATY Çalıştayı uzmanlar, sempozyum içinde sundukları bildirilerle ayna yapımını ve dünyada bu konudaki gelişmeleri aktarmışlardır.

Bu konuya ilgi duyan amatör gökbilimcileri aramızda görmekten çok mutlu olduk. Bir sonraki etkinlikte yeniden bir arada olmak üzere hepinize çalışmalarınızın devamında başarılar diliyoruz.

ATM Türk


AMATÖR TELESKOP YAPIMI - ATM TÜRK

Hepinize Merhaba,

Türk amatör teleskop yapımcıları sitesine hoş geldiniz! Sitemizin amacı, Amatör Teleskop Yapımı (yaygın İngilizce kısaltmasıyla, ATM - Amateur Telescope Making) konusunda Türkiye'de birbirinden haberdar olmadan uğraşan amatörleri bir araya getirmek, bu uğraşıyı ülkemizde daha ilerilere götürmek, bilgi dağarcığımızı aramızda paylaşarak pekiştirmektir.

Kendi aynanızı ve teleskobunuzu kendiniz yapmayı düşünüyor ve Amatör Teleskop Yapımı konusuyla ilgilenip daha çok bilgi sahibi olmak istiyorsaniz, sizleri sitemize üye olup katkıda bulunmaya davet ediyoruz. Ayrıca e-posta listemize de katılmanızı öneriyoruz.

Sitemizde, çoğunlukla üyelerimizin uğraşıp, yaptığı ve deneyim kazandığı, pekçok amatör teleskop yapımcısı tarafından bilinen teknikler hakkında açıklamalar bulacaksınız. Dünyada ne kadar çok sayıda amatör teleskop yapımcısı varsa, ayna ve teleskop yapımı da neredeyse o kadar sayıda değişik teknikle olabilmektedir. Bu nedenle, burada sözünü ettiğimiz teknikler dışında başka yöntemler olduğunu da göz ardı etmemenizi tavsiye ediyoruz. Bildiğiniz, öğrendiginiz ve uyguladığınız degişik yöntemler, çözümler ve önerileri her zaman bizlerle paylaşıp, sitemizi daha da zenginleştirebilirsiniz. Amatör Teleskop Yapımı'nın bize çekici gelen özelliklerinden birisi de bu değişik yöntemleri deneyerek, sonuçta daha mükemmel teleskoplar yapabilme amacımızdır.

Web sitemiz Mayıs 2006 tarihinde faaliyete geçtiğinden sürekli güncelleme halindedir.

Hep beraber, gökyüzüne kendi ellerimizle yaptığımız teleskoplarla bakacağımız günlerin daha da yakın olması dileklerimizle ...

ATM Türk

Contents

ATM Türk'ten haberler

ATMTürk haberleri

Teleskobunuzu Seçmek

Teleskoba Gerçekten Hazır mısınız?

Teleskop Türleri

Kundak (Mount) çeşitleri

Taşınabilirlik

Yapmak mı, Satınalmak mı?

Neden Dobson Türü Teleskoplar İlk Etapta Tavsiye Edilir?

Ayna ve Objektif Seçimi

Teleskoplarda Kullanılan Bazı Formuller

The Naperville Astronomical Association Telescope Calculator

Telescope Optics Formulas with Calculators

Telescope Calculator

Ayna Yapımı

Teleskop Aynası için Cam

Teleskop Aynalarının Aşındırma Yöntemi ile Yapımı

Teleskop Aynalarının Cilalanması

İkincil (Diyagonal) Ayna Yapımı

Teleskop Aynalarının Kaplanması/Sırlanması

Teleskop Aynaları için Kullanılan Testler ve Biçimlendirme

Türkiye'de Teleskop ve Ayna Yapım Malzemelerinin Temini

Amatör Teleskop Yapımı Sözlüğü

Tamamlanmış Teleskoplar

Bu bölümde, ATM Türk ileti listesi üyelerimizin tüm bileşenlerini kendilerinin yaptığı teleskopların fotoğraflarına bağlantılar yer almaktadır.

Aşağıdaki bağlantılar ATM Türk ileti listesi üyeliği gerektirmektedir:



Ana Sayfa