Tartışma:Main Page

From :ATM Türk: Amatör Teleskop Yapımı

evet arkadaslar katkilarinizi bekliyoruz Mdaud 09:40, 6 April 2006 (EEST)

Contents

selam

merhaba ben koray, wiki sistemi kurmanız harika olmuş pek bilgi sahibi sayılmam ama dilerseniz buraya yabancı metinlerden çeviri yapabilirim hem bu arada ben de bolca döküman okumuş irdelemiş olurum.. Ayrıca öğrenci olmamın yanı sıra profesyönel olarak web uygulamaları geliştirmekteyim. Boş zamanlarımda sitenin geliştirilmesine katkıda bulunmaktan çok mutlu olurum.. Sevgiler.

Merhaba Koray,

Biraz uzun bir ceviri var yardimci olabilecegin. Orjinal metin http://www.atmsite.org/contrib/Harbour/Foucault.html adresinde. Selamlar & iyi calismalar --curiosis 15:45, 12 May 2006 (EEST)


çeviri

Çok güzel bi dökümana benziyor derhal başlayayım bu hafta sonu umarım en kısa zamanda bitiririm. Tam da foucault hakkında soru soracaktım bugün isabet oldu :)

not: Muhammed Bey'in yaptığı şekilde not gönderemiyorum bir türlü sonunda tarih ve kimin yazdığı çıkmıyor benimkilerin nedendir?

Koray. koray merhaba benim yaptigim gibi yapman icin 4 adet yada 5 adet ~ isareti yaz 15:03, 12 May 2006 (EEST)



Ok, şimdi oldu sanırım :) Arseniq 18:25, 12 May 2006 (EEST)

türkçe karakter

metinlerin kiminde türkçe karakter kullanılmış kiminde ise kullanılmamış gördüklerimi türkçe karakter olarak düzeltsem sakıncası var mıdır? arseniq 21:01, 14 May 2006 (EEST)

türkçe karakter

Başlıklarda Türkçe karakter kullanılması zaman zaman SQL / code page hatalarına yol açıyor ama metinde sorun yok. Tamamını Türkçe'ye çevirmek iyi bir fikir. Kolay gelsin --curiosis 21:39, 14 May 2006 (EEST)


Merhaba arkadaşlar.... Ben Veli ; Çok sevindim bu siteyi bulduğuma. Yıllardır tek başıma uğraşıp kafa yorduğum şeye biraz ara vermiştim(tabiki teleskop yapımcılığına.) tabi bir başarı elde edemedim! ondan hevesim kırılmıştı biraz. Sizlerle yola devam :) (e-posta grubuna üye olamadım !) adrsim: velibicakci@gmail.com



ATM Cosmo, Maceraya İZMİRDE! devam

Merhaba, ben Yasin, "Cosmo"

image001.jpg

Bu Site yeni "Greenhorn" yada Pro ATM'liler için harika bir fırsat, Türkiye'de böyle güzel bir Astroforumun oluşmasını bekliyorduk doğrusu, bu fırsatı değerlendiren Admin'e teşekkürler...

Kendimi tanıtmam gerekirse, Izmir'de ATM'li olarak daha yeni aktifim. Aslında bu merak tümüyle 2002 Yılında Almanyada başladı, aldığım bir Newton Teleskopla Saturn gezegenini ve muhteşem Halkasını ilk defa gördüğümde aklıma gelen soru, acaba "normal" bir insan GALILEO veya NEWTON gibi Teleskop yapabilirmiydi?

Bir ATM kitabı ısmarladım Internette'de aramaya başladım, en fazla esinlendiğim mailleştiğim Amerikalı ATM'li, Albert Highe'nin şu muhteşem Dobsonları,herzaman etkilenmişimdir O_o http://pw2.netcom.com/~ahighe/home.html.

Ayrıca Almanca olan www.Astrotreff.de Forumunda, http://www.stathis-firstlight.de/ gibi aktif ATM"li -"Kalimera" Stathis Abi:) ve özellikle Rüdiger Heinz'in görülmeye değer "Pencere camından" yapılmış bu harika Teleskopu http://www.geocities.com/ruedigerheins/18_zoll.htm gibi takım aktif ATM'li lerin sitelerindeki 6"-24" inche kadar Teleskopları görünce, neden olmasın dedim ve o anda zaten "Glasworm" Cam kurdu kapmıştı beni :) Endorfin/Adrenalin gibi bişi bu:) ve dışarıya çıktığım gibi kendimi bir camcıda buldum,ve 2 adet 15cm 6"inch cam için 20 Euro, fena değildi ama neden normal Cam neden 6"inch? bu ölçülerde Priorite öncelikle Fiyat/maliyeti-risk faktörleri, Borcam Pyrex - Bk7 Thermal esnekliği küçük olan camlar pahalı ve yeni başlayan bir"Greenhorn"için tercihen 2.nci planda.


-> Korayın'da tercihine katılıyorum, gergin olmayan Homojen "Floatglas" /düz cam bu aşama için ideal! evet zamanla Projeler gelişti ve ilk 6" F10 Planetary den 6" -F4 Parabol mini Travel-Dobson 3.5 Kilo ;) ve 16"F5 Deepsky Newton sırasıyla gelişti, Figuring için özellikle "FigureXP" Ayna işlem programı önemli /secondary Optik düz cam yapımı ve Ayna gümüşlendirmesi parlak bir sonuç...Ormana odun kesme ve cam için sahilden kum alıp eritme dışınde Pure :) 100% ATM...:)

left1.jpg scopeV1.jpg

Şu zamanlarda (Aperture Fever :D- Cam kurdu gibi tuttumu bi defa O_o) 16" inch den sonraki 4'ncü Newton Projem 20-24" inch olarak belirledim bu ebatta M42 artık bir cineshow -lol-wohoo- görenler merdivenden fırlayanlar için hehe ;p ama sanırım bu Seferihisarda- Gödence dağlarında 2.nci? özel S.Akarcada ışık kirliliği nem oranı vs ;( , bir Rasathane için olucak, bakalım time will tell ;)

Neyseki bilinen A.Astronominin en heyecanlı, en Popüler,en Faaliyetli alanı, *ATM* Amateur Teleskope Making aslında bu ufak terimin içi başlıca bir lexicon- Kitap olur.Mirrorgrinding (Ayna aşındırma) dan başlar - Teleskope Makingle devam eder, secondary Flat mirror/düzcam ve Ayna Silvernitrate Gümüş kaplamasıyla sonuçlanır ve Star Test'le.."lol"..heyecan dorukta olur... ama bu ayrıca bir mesele bütün bu ve buna benzer yapım aşamalarını detaylı bir şekilde, gümüş nitrat kimya çorba koktailine kadar bilmek itediğiniz herşey nasipse yakında türkçe olarak www.astrocosmo.net'de.

-> Merhaba Koray,

(Sitende yeni comment göndermek istedim, ama görünmüyor?).

Öncelikle ATM Projeni tebrik ederim 6"-8"inch iyi bir başlangıç.

ROC -Radius of Curvatura bağlı F-? düşünüyorsun? F-5 Parabolic olur, => sagite Spheric/Parabol farkı=> 2.500 mm/2.502 F6-8 arası (F8) fark görülmez, yani go.go.goo!

Başlangıç için parabolic sagita gerekmez ama 1500mm Scope haliyle uzar, Dobson version daha uygun olur. Mesela 6"inch F6-8 tamamen Spheric olabilir-.... Scope yapımı ve hesaplamak için MYNEWTON http://www.astrocosmo.net/mynewton-multilang.rar ideal.

Başarılar dilerim,

PS: ATM Sözü: keep up the good work :)

Izmir'den Selamlar, Y.Cetin Cosmo|ATM

mailto:atmcosmo@yahoo.com

www.astrocosmo.net (Türkçe in progress...)





































































































mikro dalga fırında cam eritme ile ilgili aşağıdaki bağlantılar ilginizi çekebilir.

http://www.metacafe .com/watch/ 1004040/