ATY2009 Sona Erdi

From :ATM Türk: Amatör Teleskop Yapımı

Revision as of 08:08, 15 December 2012; view current revision
←Older revision | Newer revision→

ATY 2009'un sonrası

İstanbul Kültür Üniversitesi'nin ve değerli hocalarımızın öncülüğünde gerçekleştirilen ATY2009 sonrasındaki değerlendirmeleri kapalı bir grup içinde bugüne kadar yapa geldik. Özellikle neleri daha iyi yapabilirdik, bir daha benzeri bir çalıştay yapılabilir mi, yapılabilirse nasıl olur? gibi sorular etrafında konuştuk ve hala da konuşıuyoruz.

Bu konuşmalardan çıkartığımız sonuçların bir kısmını paylaşma düşüncemiz daha önce de vardı. Özellikle benzer çalıştaylar düzenleyecek kişilere, karınca kararınca da olsa birikimlerin aktarılmasının önemli olduğunu düşünüyorduk ve hala da aynı şekilde düşünüyoruz.

ATY2009 ile ilgili söyleyeceklerimizi, hazırlık aşamaları, çalıştay süreci ve sonrası olmak üzere üç bölüme ayırarak özetleyebiliriz. Bu bölümlerin her biri için bizim gördüklerimiz ve çıkartığımız sonuçlar dışında elbette ki başka görüşler ve sonuçlar da çıkartılabilir.

ATY2009 Hazırlık Aşaması Çalıştayın hazırlıklarına, 2008 yılı Temmmuz'unda değerli hocalarınmız Dursun Koçer ve Ethem Derman'ın da katıldıkları Bursa Uludağ'da düzenlenen 'Yıldızlar Altında Gökbilim' kampında başladık. Hazırlanan toplantı notunda bu çalıştayda yapacaklarımızın, 2007 yılında düzenlenen ilk çalıştaydan farklı olarak daha ileri bir noktaya gelmesi gerektiği, katılımcılarım tamamı tarafından aynı şekilde kabul edildi. Sonrasında, aralarında eğitmenlerin de bulunduğu çekirdek bir çalışma gurubu oluşturuldu ve bu grup, Ağustos ayından başlayarak çalışmalarına başladı. Çalıştayda yapılacak teleskobun tasarımı Rhino3d uygulamasında şekillenmeye başladı ve ilk prototip de Eylül ayında ortaya çıktı. Mudanya'da yapılan ilk çalılma toplantısında, prototipin eksikleri üzerinde çalışıldı Özellikle optik tüp komplesinin bağlantı yöntemleri ve diğer ayrıntılar konusunda çok sayıda düzeltme yapılması gerekti. Tasarım değişikliklerinin ve daha sonraki toplantıların sonrasında hocalarımıza gösterebileceğimiz son prototip, souk ve rüzgarlı bir havada Kilyos'taki Solar Beach'e demonte şekilde götürüldü, izleyenlerin önünde, teleskop kundak parçaları 10 - 15 dakikalık bir süre içerisinde bir araya getirildi. Bunu takip eden günlerde, çalıştay için gereken tüm malzemelerin olabildiğince tam bir listesini olşuşturmaya başladık. Bu sırada, gözmerceği, 1X bulucu, ikinci ayna gibi bazı kalemlerin yurt dışından ithal edilmesinin daha ucuz olacağını düşünerek, tedarikçi ve fiyat araştırmasına da başladık. 9 ve 25 mm lik Plössl gözmerceklerini bu satıcıdan, Rigel 1X bulucuyu buradan, ikincil aynaları ise buradan satın aldık.