Lap gövdesinin dökülmesi
From :ATM Türk: Amatör Teleskop Yapımı
←Older revision | Newer revision→
Aşındırma aracı yaparken kullandığımız kalıp alçısından başka, cam diskimizin kenarlarına bir baraj oluşturacak şekilde dolayacağımız 4 - 6 cm yüksekliğinde ince saydam plastik şerit bularak işe başlayabiliriz. Araştırılacak kaynaklar: İzolasyon ya da kırtasiye malzmesi satan dükkanlar. Bildiğimiz PVC şeffaf dosya kapaklarından bir miktar daha kalın ve mukavemetli olmalı ve 20 cm çapındaki ayna için kullanacaksak, uzunluğu en az 70 cm olmalı. Daha kısa iki parçayı birbirine ekleyerek sonuç alamazsınız. Bu işlemi üzerinde yaptığımız yüzeyin düz olması önemlidir. Yoksa diskin kalınlığı her yerde aynı olmayabilir. Hazırladığımız alçıyı, 3 – 4 cm civarında bir kalınlıkta camın üzerine döküp, kurumasını bekleyip (2 saat yeterli) daha sonra da herşeyi birbirinden dikkatlice ayırmamız gerekli.
Alçı, tam mukavemetine ulaşmadan özellikle altta kalan dışbükey yüzeyin kenarlarını zımpara ile pahlamakta yarar var. Katılaşma (curing) sonrasında bu iş çok daha vakit alacaktır. Parçanın kuruması için hiç acele etmeden, iki ya da üç gün beklemek gerekli. Acelemiz varsa, 1 gün kendi halinde kuruduktan sonra, çok düşük sıcaklığa (~ 70 C) ayarlanmış fırında 1 gün tutup süreci bir miktar hızlandırmak mümkün. Ama yine de alçının kendi reaksiyon hızıyla kuruması, mukavemetini tam kazanması için çok önemlidir. Döküm sırasında gereken alçı miktarını tam hesaplamak, alçı / su oranında üreticinin önerilerine uymak, alçıya suyu değil, suya alçıyı katmak gibi dikkat edilmesi gereken noktaları gözden kaçırmamalıyız. Gereğinden fazla su katılarak yapılan alçılar, döküm sırasında elbetteki kolaylık sağlayacaktır. Ama bunun da, alçı kuruduktan sonra elde edilmesi umulan mukavemetin önemi ölçüde azalmasına yol açacağını unutmayalım. Döküm istediğimiz gibi olmuş ise, kuruduktan sonra kurşun kalem ve cetvel kullanarak üzerine ¾ inch (19 mm) boyutlarında kareler çizmeye başlayabiliriz. Bu kareler arasında da 6 mm (1/4 inch) boşluk olmalıdır.
Bu karelerin diskin merkezine göre asimetrik olması, son derece önemlidir. Eğer kareler merkeze göre simetrik olarak çizilirse ‘bölgelenme’ (zoning) denilen bir soruna yol açacağı söylenmektedir. Gövdenin dışbükey, pitch’in yapıştırılacağı kısımı kalıptan çok pürüzsüz çıkacağı için orta kalınlıkta bir zımpara ile burayı çizim öncesinde bir miktar pürüzlü hale getirmek de düşünülebilir. Böylelikle ısıtılarak yapıştıracağınız pitch kareleri daha büyük kuvvetle yapışacaktır.