Cam Mozaik Karelerinin Alete Epoksi ile Yapıştırılması

From :ATM Türk: Amatör Teleskop Yapımı

(Difference between revisions)
Revision as of 17:31, 14 January 2008
Himenali (Tartışma | contribs)

← Previous diff
Current revision
Mdaud (Tartışma | contribs)

Line 1: Line 1:
-Altıgen cam mozaiklerin parlak yüzleri, ıslatıldığında kolaylıkla ayrılan bir yapıştırıcı ile, kare şeklinde bir kraft kağıdına yapıştırılmış olarak satılmaktadır. Bu kareden uygun büyüklükte bir dairesel kısmı ayrıdıktan sonra alçı diskin yüzüne yapıştırmaya başlayabiliriz. Mozaiklerden diskin kenarlarına gelenlerden bir kısmı, kenarlardan taşacaktır. Yapıştırma öncesinde (ya da sonrasında) bunların kesilerek düzeltilmesi gerekir. 
-Yapıştırma için kullanılacak yapıştırıcı, iki ayrı tüpteki malzemenin karıştırılmasıyla reaksiyona giren epoksidir. Epoksi ile çalışırken, iyi havalandırılmış bir yer tercih edilmeli çıkan gazları kesinlikle solumamalı, elimize bulaşmamasına çok dikkat etmeliyiz. İki ayrı tüpteki malzemeyi bir karıştırıcı çubuk ile seri şekilde iyice karıştırdıktan sonra, tüm yüzeye eşit kalınlıkta yaymaya gayret ederek alçı diske sürdükten sonra cam mozaik grubunu bir seferde dikkatlice yapıştırıyoruz. Kuruması için iki, üç saat bekledikten sonra ön yüzeydeki kraft kağıdını ıslatarak çıkartabiliriz. Epoksinin tam kuruması için bir gün daha beklersek, aracımız kullanım için tamamen hazır olacaktır. Dikkat edilmesi gereken bir önemli nokta, mozaiklerin alçı disk merkezine göre simetrik olarak yapıştırılmaması gerektiğidir. Eğer mozaikler merkeze göre simetrik yapıştırılırsa, bölgelenme (''zoning'') denilen düzeltilmesi güç bir kusura yol açmaktadır. 
-<br> 
-<br> 
[[Resim:Asin_alet_yap.jpg|thumbnail|181px|right|Cam mozaiklerin epoksi ile yapıştırılması]] [[Resim:Asin_alet_yap.jpg|thumbnail|181px|right|Cam mozaiklerin epoksi ile yapıştırılması]]
-<br>+Altıgen cam mozaiklerin parlak yüzleri, ıslatıldığında kolaylıkla ayrılan bir yapıştırıcı ile, kare şeklinde bir kraft kağıdına yapıştırılmış olarak satılmaktadır. Bu kareden uygun büyüklükte bir dairesel kısmı ayrıdıktan sonra alçı diskin yüzüne yapıştırmaya başlayabiliriz. Mozaiklerden diskin kenarlarına gelenlerden bir kısmı, kenarlardan taşacaktır. Yapıştırma öncesinde (ya da sonrasında) bunların kesilerek düzeltilmesi gerekir.
-[http://www.atmturk.org/index.php/Asindirma_Aletinin_Bak%C4%B1m%C4%B1_ve_Kullanilmasi ileri]+ 
-[http://www.atmturk.org/index.php/Main_Page geri]+Yapıştırma için kullanılacak yapıştırıcı, iki ayrı tüpteki malzemenin karıştırılmasıyla reaksiyona giren epoksidir. Epoksi ile çalışırken, iyi havalandırılmış bir yer tercih edilmeli çıkan gazları kesinlikle solumamalı, elimize bulaşmamasına çok dikkat etmeliyiz.
 + 
 +İki ayrı tüpteki malzemeyi bir karıştırıcı çubuk ile seri şekilde iyice karıştırdıktan sonra, tüm yüzeye eşit kalınlıkta yaymaya gayret ederek alçı diske sürdükten sonra cam mozaik grubunu bir seferde dikkatlice yapıştırıyoruz. Kuruması için iki, üç saat bekledikten sonra ön yüzeydeki kraft kağıdını ıslatarak çıkartabiliriz.
 + 
 +Epoksinin tam kuruması için bir gün daha beklersek, aracımız kullanım için tamamen hazır olacaktır. Dikkat edilmesi gereken bir önemli nokta, mozaiklerin alçı disk merkezine göre simetrik olarak yapıştırılmaması gerektiğidir.
 + 
 +Eğer mozaikler merkeze göre simetrik yapıştırılırsa, bölgelenme (''zoning'') denilen düzeltilmesi güç bir kusura yol açmaktadır.

Current revision

Cam mozaiklerin epoksi ile yapıştırılması
Enlarge
Cam mozaiklerin epoksi ile yapıştırılması

Altıgen cam mozaiklerin parlak yüzleri, ıslatıldığında kolaylıkla ayrılan bir yapıştırıcı ile, kare şeklinde bir kraft kağıdına yapıştırılmış olarak satılmaktadır. Bu kareden uygun büyüklükte bir dairesel kısmı ayrıdıktan sonra alçı diskin yüzüne yapıştırmaya başlayabiliriz. Mozaiklerden diskin kenarlarına gelenlerden bir kısmı, kenarlardan taşacaktır. Yapıştırma öncesinde (ya da sonrasında) bunların kesilerek düzeltilmesi gerekir.

Yapıştırma için kullanılacak yapıştırıcı, iki ayrı tüpteki malzemenin karıştırılmasıyla reaksiyona giren epoksidir. Epoksi ile çalışırken, iyi havalandırılmış bir yer tercih edilmeli çıkan gazları kesinlikle solumamalı, elimize bulaşmamasına çok dikkat etmeliyiz.

İki ayrı tüpteki malzemeyi bir karıştırıcı çubuk ile seri şekilde iyice karıştırdıktan sonra, tüm yüzeye eşit kalınlıkta yaymaya gayret ederek alçı diske sürdükten sonra cam mozaik grubunu bir seferde dikkatlice yapıştırıyoruz. Kuruması için iki, üç saat bekledikten sonra ön yüzeydeki kraft kağıdını ıslatarak çıkartabiliriz.

Epoksinin tam kuruması için bir gün daha beklersek, aracımız kullanım için tamamen hazır olacaktır. Dikkat edilmesi gereken bir önemli nokta, mozaiklerin alçı disk merkezine göre simetrik olarak yapıştırılmaması gerektiğidir.

Eğer mozaikler merkeze göre simetrik yapıştırılırsa, bölgelenme (zoning) denilen düzeltilmesi güç bir kusura yol açmaktadır.