Gereken Malzemeler
From :ATM Türk: Amatör Teleskop Yapımı
Revision as of 22:04, 16 January 2008 Mdaud (Tartışma | contribs) ← Previous diff |
Revision as of 22:05, 16 January 2008 Mdaud (Tartışma | contribs) Next diff → |
||
Line 1: | Line 1: | ||
- | Ayna yapımı için size gerekli olan malzemelerin bir listesi ile Türkiye'de nereden temin edilebilecekleri hakkındaki bilgiler, sitemizin [http://www.atmturk.org/index.php/Main_Page#T.C3.BCrkiye.27de_Teleskop_ve_Ayna_Yap.C4.B1m_Malzemelerinin_Temini Türkiye'de Teleskop ve Ayna Yapım Malzemelerinin Temini]"Türkiye'de Teleskop ve Ayna Yapım Malzemelerinin Temini" başlıklı bölümünde bulunmaktadır. | + | Ayna yapımı için size gerekli olan malzemelerin bir listesi ile Türkiye'de nereden temin edilebilecekleri hakkındaki bilgiler, sitemizin '''[http://www.atmturk.org/index.php/Main_Page#T.C3.BCrkiye.27de_Teleskop_ve_Ayna_Yap.C4.B1m_Malzemelerinin_Temini Türkiye'de Teleskop ve Ayna Yapım Malzemelerinin Temini]'''"Türkiye'de Teleskop ve Ayna Yapım Malzemelerinin Temini" başlıklı bölümünde bulunmaktadır. |
Ayna yapım malzemelerinden bir kaçı (optik reçine = ''pitch'' ve aluminyum/seryum oksit başta olmak üzere) gündelik hayatta çok karşılaştığımız malzemeler değildir. Ama aşındırma tozlarına (örneğin zımpara kağıdının üzerine yapıştırılmış şekilde de olsa) sanırız hepimiz elimizi en az bir kere dokunmuşuzdur. | Ayna yapım malzemelerinden bir kaçı (optik reçine = ''pitch'' ve aluminyum/seryum oksit başta olmak üzere) gündelik hayatta çok karşılaştığımız malzemeler değildir. Ama aşındırma tozlarına (örneğin zımpara kağıdının üzerine yapıştırılmış şekilde de olsa) sanırız hepimiz elimizi en az bir kere dokunmuşuzdur. |
Revision as of 22:05, 16 January 2008
Ayna yapımı için size gerekli olan malzemelerin bir listesi ile Türkiye'de nereden temin edilebilecekleri hakkındaki bilgiler, sitemizin Türkiye'de Teleskop ve Ayna Yapım Malzemelerinin Temini"Türkiye'de Teleskop ve Ayna Yapım Malzemelerinin Temini" başlıklı bölümünde bulunmaktadır.
Ayna yapım malzemelerinden bir kaçı (optik reçine = pitch ve aluminyum/seryum oksit başta olmak üzere) gündelik hayatta çok karşılaştığımız malzemeler değildir. Ama aşındırma tozlarına (örneğin zımpara kağıdının üzerine yapıştırılmış şekilde de olsa) sanırız hepimiz elimizi en az bir kere dokunmuşuzdur.
Bir teleskop aynası, insan tarafından şekillendirilen en duyarlı yüzeylerden birisidir. Üstelik bunun herhangi bir makine kullanılmadan, el ile yapılabilmesi gerçekten inanılmazdır. Bunun yanında bu kadar duyarlı yüzeylerin çok çok ilkel bir test cihazı ile dahi olsa, ışığın dalga boyunun 1/50 si kadar duyarlılıkla incelenerek hataların açık olarak saptanabilmesi de dikkat çekicidir.
Ayna yapımının, bu işi daha önce denemiş (ve de sabırla sonuçlandırabilmiş) kişilerden çok daha kolay ve hızlı öğrenilebilecek kısımları da vardır, ama özellikle internetteki kaynaklardan da epey şey öğrenmek mümkündür. Kaba ve ince aşındırma ve kısmen de cilalama için bu gereksinim daha az olup, biçimlendirme ve test için ise bir miktar daha fazladır. Internet olsun, kitaplar olsun edinilen kaynaklar, bu konunun en azından temelini bilen kişilere yönelik hazırlanmıştır ve çoğu zaman neden söz edildiğini anlamak için konunun temellerini bildiğinizi kabul ederler. Daha basit olanlar ise, yeterince ayrıntılı değillerdir.
Maliyet açısından, birincil aynayı yapmak satın almaktan daha ucuza gelecektir. Ama genelde motivasyon finansal değil, kendinizin yaptığı ve kalitesini bir şekilde ölçebildiğiniz bir aynaya sahip olabilmektir. Tabii yeterli çabayı ve zamanı harcayıp 16 ya da 20 inch (40 ya da 50cm) çapında daha büyük bir ayna yapabilenlerin maddi anlamda da kazançları küçümsenmeyecek kadar çok olacaktır.
Yutdışından temin etme olanağınız varsa, her türlü ATM parçalarının yurtdışındaki (ABD) fiyatlarını (ve çeşitlerini) görmek için, aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz:
http://www.stellafane.com/atm/atm_mirror_ref/atm_suppliers.htm
Bu sayfada çeşitli parçaları üretip satan firmaların listesi ve internet sitelerinin adresleri yer almaktadır. Fiyatlar şu düzeydedir (2006/2007):
- Normal bir ikincil (diyagonal) ayna - 25 $'dan başlar
- Örümcek (ikincil ayna tutucusu) - 30 $'dan başlar (bunu kendiniz de çok rahat yapabilirsiniz)
- Gözmerceği (oküler) - çok ucuzlarından kaçınmanızı tavsiye ederiz. 40/50 $ fiyatları olanlar başlangıç için uygundur (genelikle Plossl türü).
- Birincil ayna hücresi/yuvası - 40/50 $'a bulabilirsiniz, ama kendinizin yapması çok kolaydır.
- Odaklayıcı (gözmerceğinin konulduğu parça) - kullanılmış 20 $'a da vardır, yenileri 40 $'dan başlar. Bunu da kendiniz yapmayı deneyebilirsiniz.