Cilalama Lapının Tamamlanması

From :ATM Türk: Amatör Teleskop Yapımı

(Difference between revisions)
Revision as of 10:38, 27 April 2006
Mdaud (Tartışma | contribs)

← Previous diff
Current revision
Curiosis (Tartışma | contribs)

Line 1: Line 1:
-Şeritler halinde dökülen pitch, LPG ocağında ısıtılan eski bir bıçakla (tahta saplı) dikkatlice kesilir. +Şeritler halinde dökülen pitch, LPG ocağında ısıtılan eski bir bıçakla (tahta saplı) dikkatlice kesilir. Gereken sayıda kare elde edilirken kırılan, şekli düzgün olmayan, ortalamadan ince ya da çok kalın kareler varsa, bunlar eritirelerk tekrar dökülür. Döküm sırasında gözleyeceğimiz bir diğer olay da soğuyarak katılaşan pitch’in enine kesit alındığında, kenarlarda yükselecek şekilde deforme olmasıdır. Orta kısımlar kenarlara göre 1, 2 mm daha çökmektedir.
-Gereken sayıda kare elde edilirken kırılan, şekli düzgün olmayan, ortalamadan ince ya da çok kalın kareler varsa, bunlar eritirelerk tekrar dökülür. Döküm sırasında gözleyeceğimiz bir diğer olay da soğuyarak katılaşan pitch’in enine kesit alındığında, kenarlarda yükselecek şekilde deforme olmasıdır. Orta kısımlar kenarlara göre 1, 2 mm daha çökmektedir. +[[Resim:Pitch_profil.jpg|thumbnail|181px|right|Kalıptan çıkan pitch'in aldığı şekil]]
-Büyük bir sorun olmasa da bu, malzemenin bir diğer özelliğidir. Pitch karelerinin lap gövdesine montajı sırasında içbükey yüzeyleri ısıtarak alt tarafa gelecek şekilde kullanarak bu sorunu aşabiliriz.  
-Bu işlem sırasında acele etmemek ve daha önce çizdiğimiz karelere mümkün olduğunca dikkat etmek gereklidir. Tüm ‘tam kareler’ yapıştırıldıktan sonra kenarlara rasgelen ve şekilleri kare olmayan ufak parçaları da tamamlarız. +Büyük bir sorun olmasa da bu, malzemenin bir diğer özelliğidir. Pitch karelerinin lap gövdesine montajı sırasında içbükey yüzeyleri ısıtarak alt tarafa gelecek şekilde kullanarak bu sorunu aşabiliriz. Bu işlem sırasında acele etmemek ve daha önce çizdiğimiz karelere mümkün olduğunca dikkat etmek gereklidir.
-Bütün hepsi bitince karelerin çok alçak duranları (varsa) söküp elimizdeki normal kalınlıktaki karelerle değiştirmek, fazla yüksek duranlarını da sıcak bıçakla bir miktar eriterek düzeltmek gerekir. Gövdenin dış kenarındaki karelerin de yine sıcak bıçakla 45 derece (yaklaşık) pahlanması gerekir. Kullanım sırasında pitch akarak buradan dışarı doğru taşacaktır.  
-Zaman zaman bu düzeltme işleminin yeniden yapılması gerekir. Kenarları düzeltilmemiş cilalama lapı kullanıldığında, çözümü çok zor yüzey biçimi sorunlarına yol açar. Bundan ne pahasına olursa olsun kaçınmak gerekir.+[[Resim:Pitch_kareleri.jpg|thumbnail|181px|right|Isıtılarak yerlerine yapıştırılmayı bekleyen pitch kareleri]]
 + 
 + 
 +Tüm ‘tam kareler’ yapıştırıldıktan sonra kenarlara rasgelen ve şekilleri kare olmayan ufak parçaları da tamamlarız. Bütün hepsi bitince karelerin çok alçak duranları (varsa) söküp elimizdeki normal kalınlıktaki karelerle değiştirmek, fazla yüksek duranlarını da sıcak bıçakla bir miktar eriterek düzeltmek gerekir. Gövdenin dış kenarındaki karelerin de yine sıcak bıçakla 45° pahlanması gerekir. Kullanım sırasında pitch akarak buradan dışarı doğru taşacaktır. Zaman zaman bu düzeltme işleminin yeniden yapılması gerekir.
 + 
 + 
 +Kenarları düzeltilmemiş cilalama lapı kullanıldığında, çözümü çok zor yüzey biçimi sorunlarına yol açar. Bundan ne pahasına olursa olsun kaçınmak gerekir.
 + 
 + 
 + 
 +[http://www.atmturk.org/index.php/Main_Page#Ayna_Yap.C4.B1m.C4.B1 geri]

Current revision

Şeritler halinde dökülen pitch, LPG ocağında ısıtılan eski bir bıçakla (tahta saplı) dikkatlice kesilir. Gereken sayıda kare elde edilirken kırılan, şekli düzgün olmayan, ortalamadan ince ya da çok kalın kareler varsa, bunlar eritirelerk tekrar dökülür. Döküm sırasında gözleyeceğimiz bir diğer olay da soğuyarak katılaşan pitch’in enine kesit alındığında, kenarlarda yükselecek şekilde deforme olmasıdır. Orta kısımlar kenarlara göre 1, 2 mm daha çökmektedir.

Kalıptan çıkan pitch'in aldığı şekil
Enlarge
Kalıptan çıkan pitch'in aldığı şekil


Büyük bir sorun olmasa da bu, malzemenin bir diğer özelliğidir. Pitch karelerinin lap gövdesine montajı sırasında içbükey yüzeyleri ısıtarak alt tarafa gelecek şekilde kullanarak bu sorunu aşabiliriz. Bu işlem sırasında acele etmemek ve daha önce çizdiğimiz karelere mümkün olduğunca dikkat etmek gereklidir.


Isıtılarak yerlerine yapıştırılmayı bekleyen pitch kareleri
Enlarge
Isıtılarak yerlerine yapıştırılmayı bekleyen pitch kareleri


Tüm ‘tam kareler’ yapıştırıldıktan sonra kenarlara rasgelen ve şekilleri kare olmayan ufak parçaları da tamamlarız. Bütün hepsi bitince karelerin çok alçak duranları (varsa) söküp elimizdeki normal kalınlıktaki karelerle değiştirmek, fazla yüksek duranlarını da sıcak bıçakla bir miktar eriterek düzeltmek gerekir. Gövdenin dış kenarındaki karelerin de yine sıcak bıçakla 45° pahlanması gerekir. Kullanım sırasında pitch akarak buradan dışarı doğru taşacaktır. Zaman zaman bu düzeltme işleminin yeniden yapılması gerekir.


Kenarları düzeltilmemiş cilalama lapı kullanıldığında, çözümü çok zor yüzey biçimi sorunlarına yol açar. Bundan ne pahasına olursa olsun kaçınmak gerekir.


geri